Hanami uutisia

Sakuraa, kaikkialla kirsikkaa -puistokävely ke 10.5.2023 klo 18

Helsingin kaupunkiympäristö ja Kaupunkiluonto Helsingissä järjestävät opastetun puistokävelyn Kirsikkapuistossa ja Japanilaistyylisessä puutarhassa. Lähtö Kirsikkapuiston portilta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

14.5.2021. Kuva Emmi Pollari / ​Łukasz ​Grabuś.

Kirsikankukkakuningattaren ja -prinsessan kautta jatketaan vuodella

Suomen kirsikankukkakuningatar Ella Saarengon ja kirsikankukkaprinsessa Elina Vanhatalon kausia jatketaan kaudeksi 2022. Seuraavan kerran kirsikankukkaprinsessa valitaan keväällä 2023.

Kirsikkapuisto uudistuu ja laajenee

Roihuvuoren Kirsikkapuisto laajenee koko puiston alueelle vuosina 2020-2021. Alueelle tulee Iirislammikko puusiltoineen ja laitureineen. Puistoon rakennetaan uusi pääsisäänkäynti Sahaajankadun ja Abraham Wetterintien kulmaan, missä aikaisemmin sijaitsi koirapuisto. Uusia kirsikkapuita tulee noin 60 joista puistossa uusia lajikkeita viisi. Uudet lajikkeet ovat … Jatka artikkelin Roihuvuoren Kirsikkapuisto uudistuu ja laajenee lukemista

 

 

 

Hanamivideo vuoden 2019 juhlista julkaistu

Suomen ensimmäiseksi  Kirsikankukkaprinsessaksi valittiin 19.5.2019 Ella Saarenko

Kirsikankukkaprinsessaksi valittiin turkulainen Ella Saarenko. Hanamijuhlissa 2020 kirsikkakukkaprinsessasta tulee seuraava Kirsikankukkakuningatar, nykyisen Venla Ailasmäen jatkokauden päätyttyä. Suomen kirsikankukkakuningatar valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2017.

Hanamin 2019 tietokilpailun oikeat vastaukset ja voittajat

 

Kilpailussa palkintoja voittivat seuraavat henkilöt:

Lahjakortti Kotoon: Heidi A., Myllykoski
JKY:n tuotepalkinto: Petra H., Espoo
SJY:n tuotepalkinto: Leena K., Helsinki
Sangatsu Mangan tuotepalkinto: Nea S., Espoo
ja kaikkien osallistujien kesken arvottiin vielä yksi palkinto:
Sangatsu Mangan mangapokkari: Oula P., Helsinki

Japanilainen Daidengaku-tanssiryhmä Roihuvuoren hanamijuhlassa

Roihuvuoreen saapuu japanilaisen ACT.JT:n  daidengaku-perinnetanssiryhmä. Ryhmä järjestää 18.5. Porolahden peruskoululla klo 14-17:30 myös daidengaku-tanssityöpajan, jonka osallistujista kymmenellä on mahdollisuus osallistua hanamijuhlan esitykseen 19.5. Ilmoittautumiset työpajaan hanami(at)roihuvuori.fi. Minimi pituus työpajaan osallistujille 140 cm.

Japanilaista Kyogen-teatteria Porolahden peruskoululla 19.5.19 klo 16-17:10

(Roihuvuoren alakoulun liikuntasali — ロイフヴオリ小学校の体育館 — Roihuvuori Primary School Gym)

16.00 OPEN
Japanilainen ACT.JT ryhmä esittää Kyogen teatteria. Esityksen nimi on Kaminari

16.30 START
(Ukkosta ja Salamointia). Katso erillistä esitettä yksityiskohtia varten.

日本からのACT.JTグループの「雷」狂言の上演。詳細は別の宣伝。

Japanese ACT.JT group will present Kyogen theater. The name of the play is
Kaminari Thunder and Lightning). See separate flier for details.

ACT.JT:n teatteriryhmällä esitys 20.5.klo 18 myös Oodi kirjaston Regina-salissa

Opastettu puistokävely 2019

Opastettu puistokävely Roihuvuoressa  torstaina 16.5. klo 18-19:30. Oppaana Elina Nummi. Lähtö Kirsikkapuiston nimipaalun luota. Ensin tutustutaan Kirsikkapuistoon ja sitten matkaa jatkuu kohti Japanilaistyylistä puutarhaa.

Japanilaisista puutarhoista ja kirsikankukkien kauneudesta

Katja Uskin valokuvanäyttely japanilaisista puutarhoista ja kirsikankukkien kauneudesta Kahvila Roihuvuoren Riossa (Roihuvuorentie 9) 21.4. – 27.5.2019.

Hortonomi Katja Uski on ollut perinteisien japanilaisen puutarhamestarin Kazuo Makiokan oppilaana vuoden Japanin historiallisessa Narassa. Sen jälkeen hän on syventänyt oppejaan mm opiskelemalla Japanin estetiikkaa ja tehden useita opintomatkoja Japaniin tutustuen mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin puutarhoihin ja niiden suunnittelijoihin Okinawalta Hokkaidolle. Valokuviinsa hän on pyrkinyt vangitsemaan juuri kuvattavan paikan tunnetilan, joka on tärkeää puutarhaestetiikassa.

Teetaidetta Roihuvuoren hanamissa

Roihuvuoren kirsikankukkajuhlan eli hanamin aikana teetaiteeseen voi tutustua Suomenlinnan teehuoneen sijasta Roihuvuoren kirsikkapuistossa, jossa teetaiteen opiskelijat ja Chado Urasenke Finland -yhdistyksen jäsenet valmistavat ja tarjoilevat teetä ja teemakeisia.

Voit jäädä seuraamaan teen valmistuksen tapaa, temaeta, hetkeksi, tai osallistua ja maistaa teetaiteen opiskelijoiden valmistamaa ohutta teetä (usucha) ja makeisia pientä maksua (10 e) vastaan. Kerromme myös mielellämme teestä ja teetaiteesta.

During the Roihuvuori cherry blossom viewing festival, hanami, you can appreciate the art of tee in the Roihuvuori Cherry Tree Park instead of our tee room in Suomenlinna. Students of the way of tea and members of the Chado Urasenke Tankokai Finland Association will prepare and serve tea and sweets at the hanami festival.

Tea preparation will be ongoing throughout the day. You can either stop by to watch, or take part as a guest. Guests will be served thin tea prepared by tea students, and handmade tea sweets for a small fee (10 e). We are also happy to tell you more about tea itself and the art of tea.
Welcome!

Hanamin ulkoilmaelokuvana Shoplifters 17.5. klo 22 – 00:20

Ulkoilmaleffayö kirsikankukkien aikaan! Näytös alkaa, kun pimeys on laskeutunut.
Pukeudu siis lämpimästi, ota tuoli tai piknik-alusta mukaan ja tule Roihuvuoreen katsomaan tämän hetken kiinnostavinta japanilaista nykyelokuvaa.
Kaikille avoin ja pääsymaksuton tapahtuma toteutuu SÄÄVARAUKSELLA. Muutoksista ilmoitetaan tapahtumasivulla www.roihuvuori.fi/hanami.

Kore-eda Hirokazun Shoplifters voitti tasan vuosi sitten Kultaisen palmun eli Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon. Elokuva kertoo yllätyksellisen tarinan Shibatan perheestä, joka hankkii elantonsa näpistelemällä, petkuttamalla ja strippaamalla. Kaikki on kuitenkin jotain aivan muuta, kuin miltä päällepäin näyttää.

Kore-eda Hirokazu on tehnyt useita elokuvia, jotka käsittelevät perhesiteitä. Hänen elokuvissaan äiti hylkää lapsensa ja vastasyntyneet joutuvat vääriin perheisiin. Myös Shoplifters on oodi perheillemme, joiden jäsenet me itse valitsemme.

Esityksen järjestävät Roihuvuori-seura ja Pop Up Kino Helsinki.
Lisätietoja: Janne Hulkkonen, 050 413 4959 (Pop Up Kino Helsinki)

Yöhanami (yozakura) -tapahtuma 16.5. Japanilaistyylisessä puutarhassa

Roihuvuoren Japanilaisen puutarhan yöhanami siirtyy seuraavaan vuoteen kukinnan edettyä tavallista nopeammin puutarhan Sargentii-kirsikkapuissa. Yöhanamia kokeiltiin puistossa 2017 hanamin yhteydessä ja se tullaan toteuttamaan jatkossa resurssienmukaan.

 

Finland-Japan Omikoshi Parade 18.5.2019 klo 11-13 フィンランド・日本国交100周年記念お神輿パレード

Suomen ja Japanin välisen diplomaattisuhteiden 100v kunniaksi, Omikoshi, pienoispyhäkön kulkue järjestetään Helsingissä. Juhlitaan 100v yhdessä.

Ohjelma:
11:00-11:30 Avajaiset Espan lavalla
11.30-13:00 Kulkue Esplanadilta Mannerheimintien kautta Kansallismuseoon. n. 2 km

100 YEARS OF Finnish-Japanese Friendship organises Japanese Omikoshi Parade. You are welcome to see the parade.
Program:
11:00 -11:30 Opening at Espan Lava (Stage in Esplanadi)
11:30 – 13:00 Parade from Esplanadi to Kansallismuseo 2km

フィンランド·日本外交関係樹立100周年を記念して、お神輿行列がヘルシンキ市内で行われます。皆さん、ぜひ現地で応援をお願いします。
スケジュール:
11:00 – 11:30 オープニング (エスプラナーディ南ステージにて)
11:30 – 13:00 お神輿行列(エスプラナーディから国立博物館2km)

Japanilaista iskelmiä eri vuosikymmeniltä 15.5. klo 19:30

 

Japanilaisia iskelmiä eri vuosikymmeniltä! / In this unique concert, you’ll hear Japanese pop songs from different decades to honor the Hanami festival of Roihuvuori!

Roihuvuoren Rio (Roihuvuorentie 9 Helsinki)

Esiintyjät/ performers:
Puka Oinonen (kitara/ guitar)
Yuko Takeda (laulu/ vocals)

Veli-Pekka ”Puka” Oinonen on ollut kitaristina muun muassa yhtyeissä Nights of Iguana ja Pelle Miljoona & Rockers. Lapinlahden Linnut -yhtyeessä hän oli vuosina 1989–1996 sekä jälleen vuodesta 2006 eteenpäin. Oinonen oli mukana Lapinlahden Lintujen sketsisarjoissa Kuudesti laukeava, Lapinlahden Linnut -Show, Lapinlahden Linnut! ja Muuttuuko ihminen.

Yuko Takeda on monipuolinen taiteilija, joka työskentelee pääosin näyttelijänä, teatteriopettajana ja laulajana. Hän opiskeli näyttämötaidetta ja näyttelemistä Yhdysvalloissa kahdeksan vuotta (2000-2008) ja valmistui näyttelijätaiteen maisteriksi. Hän muutti Suomeen vuonna 2011 ja siitä lähtien hän on esiintynyt ammattinäyttelijänä.
Laulajana hän voitti Ourvision laulukilpailun, joka oli suunnattu suomessa asuville maahanmuuttajille, vuonna 2013. Sen jälkeen hänen yhtyeensä Elena’s Idea perustettiin Helsingissä. Bändissä Yuko säveltää, sanoittaa ja laulaa. Elena’s Idean ensimmäinen albumi ”The First” julkaistiin vuonna 2015.

Japanin Suomi 100-vuotta lahjapuut

Japanin kirsikkakukkakuningattaret Aiko Masuda ja Yuki Shimano ja hanmijuhlien Otto-Ville Mikkelä istuttamassa japaninkirsikkapuita

Japanin Sakura Foundation lahjoitti Japanin lahjana itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhliin liittyen 10 uutta japanilaista sato-zakura-kirsikkapuuta Roihuvuoren kirsikkapuistoon. Kiku-shidare ja amanogawa lajikkeita olevat puut istutettiin puistoon 4.7.2017. Puita oli istuttamassa kolmekymmentä henkinen delegaatio japanista. Lahjan ottivat vastaan Suomen ulkoministeriöstä suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi, apulaiskaupunginjohtaja Sanna Vesikansa Suomen ensimmäinen kirsikankukkakunigatar Venla Ailasmäki. Delegaatioon kuului useita nykyisiä ja aikaisempia Japanin kirsikankukkakunigattaria. Istutetut lajikkeet kukkivat hieman myöhemmin toukokuussa kuin Kirsikkapuiston valtalajike Prunus Sargentii.

Lue lisää.

Suomen ensimmäiseksi kirsikankukkakunigattareksi valittu Venla Ailasmäki

Japanin ja Suomen Kirsikankukankunigattaret vasemmalta Japanin Aiko Masuda, Suomen Venla Ailasmäki ja Japanin Yuki Shimano.

Suomen ensimmäiseksi kirsikankukkakuningattareksi valittiin kaksivuotiskaudeksi 2017-2019 espoolainen opiskelija Venla Ailasmäki. Ailasmäen ensimmäinen edustustehtävä kirsikankukkakuningattarena oli olla vastaanottamassa Japanin Suomi 100-vuotta lahjaa. Lue lisää.

Hanami yleisöluentosarja 2017

  • ke 17.5. klo 17-18  Timo Saksholm: Okinawalaisista taistelulajeista
  • ke 17.5. klo 18-19  Alisa Arve: Chado – teen tie
  • to 18.5. klo 17-18  Aino Rosa: Pieni katsaus japanilaiseen runouteen
  • to 18.5. klo 18-19  Marketta Forsell: Ikebanakukkien tie
  • ma 22.5. klo 18-19 Ritva Larva-Salonen: Japanin-tutkimuksen historia Suomessa
  • ti 23.5. klo 18-19 Ulla Koskivirta: Japanilainen popkulttuuri Suomessa

Yleisöluennot pidetään kukinnan aikana Roihuvuoren kirjastolla Roihuvuorentie 2. Kirjastolla voi virittyä Hanami tunnelmiin Japani teemaisella aineistonäyttelyllä. Tarjolla mm. Japanilaisia puutarhoja ja ruokakulttuuria esitteleviä teoksia sekä kaunokirjallisuutta ja elokuvia.

Roihuvuoren Hanami 10 vuotta näyttely

Kahvila Riossa 6.5.-31.5.2017 Hanami valokuvanäyttely. Esillä virallisten kukinnan kuvaajien töitä ja kuvia Hanami juhlista kymmenen vuoden ajalta. Roihuvuorentie 9 ( ma suljettu, ti-to 11-19, pe-la 11-22, su 11-19 )

 Yozakura eli kirsikankukinnan katselu yöllä

Yövalaistu Japanin puutarha 21.5.2017

Tänä vuonna voit yhtenä yönä käydä ihastelemassa kirsikankukintaa yövalaistussa Japanilaistyylisessä puutarhassa. Aika yökukinnan seuraamiselle on hanami-juhlan jälkeen 21.5. klo 21-03. Japanilaistyylinen puutarha, Roihuvuorentie 12-16

Hanami-lehti

Hanami-lehti 2018 on ilmestynyt. Vanhemmat Hanami-lehdet on ladattavissa tästä linkistä.

Hanami-juhla vuoden 2012 paras esikaupunkitapahtuma Helsingissä

Lähiöprojektin äänestyksessä Roihuvuoren hanamijuhla valittiin parhaaksi esikaupunkitapahtumaksi. Äänestyksessä Pihlajamäki Goes Blues tuli toiseksi ja Roihuvuoren kyläjuhlat kolmanneksi.