Suomen I kirsikankukkakunigatar Venla Ailasmäki

Suomen I kirsikankukkakuningatar Venla Ailasmäki

Kuva Iiro Kaukiainen

Japanissa valitaan vuosittain Sakura Queen, kirsikankukkakuningatar, joka edustaa tapahtumissa niin Japanissa kuin muuallakin maailmassa. Japanin Sakura Foundation otti Japanin Suomen suurlähetystön välityksellä yhteyttä Roihuvuori-seuraan kevättalvella ja esitti toiveen, että myös Suomessa valittaisiin heidän esittämien kriteerien puitteissa kirsikankukkakuningatar. Tehtävä on kaksivuotinen.

Sakura Foudationin edustajat kävivät kesällä 2017 istuttamassa kymmenen Japanin kirsikkapuuta Roihuvuoren Kirsikkapuistoon osana Japanin 100-vuotislahjaa itsenäiselle Suomelle

Roihuvuori-seura julkaisi haun kevään 2017 hanami-juhlassa ja saaduista hakemuksista ensimmäiseksi kirsikankukkakuningattareksi valittiin espoolainen 18-vuotias Venla Ailasmäki. Valinta julkistettiin heinäkuun alussa Roihuvuoren kirsikkapuistossa järjestetyssä Suomi 100 onnittelutilaisuudessa, jossa istutettiin Japanin Sakura Foundationin lahjoituksena kymmenen uutta kirsikkapuuta puistoon. Tapahtumaan osallistui noin 30 henkilön ryhmä Japanista ja myös Japanin nykyiset Sakura Queenit Yuki Shimono ja Aiko Masuda. Sakura Queen valitaan Japanin lisäksi Washingtonissa, Hampurissa ja nyt Helsingissä.

 

– Olen ollut kiinnostunut Japanista aika tarkkaan yhdeksänvuotiaasta, sillä eräs ystäväni on puoliksi japanilainen ja hänen kauttaan olen saanut kosketuksen kulttuuriin jo pienenä. Kävin Japanissa ensimmäistä kertaa viime vuoden maaliskuussa ja rakastuin maahan entistäkin enemmän. Olen opiskellut japania jonkun verran itsenäisesti ja menossa sinne heinäkuun 10. päivä kesävaihtoon kuukaudeksi, Venla kertoo.

Venla Ailasmäen erityistaitoja on kanteeleen soitto. Japanin varaulkoministerin Muratan vastaanotolla joulukuussa 2019

Venla on osallistunut Roihuvuoren hanami-juhlaan jo neljänä vuotena ja hän harrastaa japanilaista kamppailulajia taidoa sekä on tehnyt myös cosplay-asuja. Hanamin pukukilpailussakin Venla on ollut mukana kahtena vuotena.

 

Kirsikankukkakuningattaren tehtävät muotoutuvat pikkuhiljaa, kesän aikana Venla on jo Japanin matkallaan päässyt edustamaan Japanissa myös Suomen kirsikankukkakuningattaren nimissä. Sakura Foundation lahjoittaa Venlalle kruunun edustustehtäviin ja aivan varmasti Venla tavataan ensi kevään hanami-juhlassa.

 

– Oma toiveeni on, että pääsen puhumaan ja harjoittelemaan japanin kieltä mahdollisimman paljon eri tilaisuuksissa. Olen myös kiinnostunut tapaamaan Suomen Japanista kiinnostuneita toimijoita ja tekemään yhteistyötä heidän kanssaan. Tietysti olisi myös ihanaa tavata Japanin sievät Sakura Queenit uudestaan, Venla kertoo.

Japani kirsikankukkaprinsessa Risako Takenaka ja Venla Ailasmäki kokeilivat toistensa pukuja Tokiossa keväällä 2019

–Japanin kuningattarien tapaaminen oli samaan aikaan hyvin jännittävää, mutta myös todella ihanaa. Harvoin sitä pääsee kuvattavaksi kahden kimonopukuisen kaunottaren väliin. Molemmat olivat erittäin ystävällisiä, ja vaihdoimmekin yhteystietoja saman tien. Kuningattaret olivat kovin ihmeissään siitä, miksi 18-vuotias tyttö Suomesta opettelee japania, ja minä taas halusin tietää, mitä mieltä kuningattaret ovat Suomesta, kun täällä ensi kertaa käyvät. Pitivät kuulemma kovasti, Venla kertoo tapaamisesta Japanin kirsikankukkakuningattarien kanssa.

 

–Nuorten keskuudessa Japani-kiinnostus on jo aika suurta ja selvästi tietoisuuskin koko ajan lisääntyy. Toivomukseni kuitenkin on, että nuoret löytäisivät Japanista muutakin kuin mangan, animen ja cosplayn. Itsellä nämä kuitenkin vain lietsoivat innostustani Japania kohtaan, joten toivon, että niin käy mahdollisimman monen muunkin nuoren kohdalla. Instagram on mielestäni hyvä väylä nuorten huomioon, joten Japani-aiheiset toimijat voisivat hyödyntää sitä nykyistä enemmän. Pitkäaikainen haaveeni on ollut myös japaninopiskelu lukiossa, joten nyt olen erittäin iloinen, kun japaninkieltä ja kulttuurivaihtoa koululaisten keskuudessa edistävä IPPO-hanke on saatu käyntiin. Harmi, ettei se ehtinyt vielä oman lukiourani varrelle.

Suomen kirsikankukkakuningatar Venla Ailasmäki Japanin pääministerin Shinzo Aben ja Vietnamin hyväntahdonlähettilään Dieu Tran kanssa.

–Yleisesti kaikenlaiset yleisölle avoimet tapahtumat, kuten juuri esimerkiksi Roihuvuoren hanami, ovat erittäin hyvä tapa saada ihmiset kiinnostumaan Japanista, Venla toteaa vielä.

Suomen kirsikankukkakuningattaren valintaan osallistuivat:

Roihuvuori-Seura ry, Japanilaisen kulttuurin ystävät ry, Norio Tomida / Kirsikkapuiston isä, Suomalais-Japanilainen yhdistys ry ja Suomen Japanilaisten yhdistys ry.