Hanami-logo

Roihuvuoren hanami
– Helsingin kirsikankukkajuhla

Hanami (花見, japaniksi ”kukkien katseleminen”) on vuoden tärkein juhla Japanissa. Roihuvuori-seuran ja Suomessa toimivien japanilaisen kulttuurin yhdistysten ohjelmallinen Hanami-juhla juhlistaa kirsikan kukintaa. Tapahtuma on avoin puistotapahtuma, johon voi tulla viettämään piknik-päivää ja seuraamaan japanilaisen kulttuurin ohjelmaa.

Hanami-juhlassa on mm. parapara– ja butoh-tanssiesityksiä, origameja,kalligrafiataidetta, teetaidetta, budo-esityksiä ja kotonsoittoa sekä myynnissä japanilaisia herkkuja. Roihuvuoren Kirsikkapuistossa ja Japanilaistyylisessä puutarhassa kukkii yhteensä noin 350 kirsikkapuuta. Hanami-juhla on maksuton. Tervetuloa!

Tapahtuman organisoi Roihuvuori-seura muiden yksityisten toimijoiden kanssa yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

>>Hanami 2023 ohjelma ja tapahtuma-alueen kartta

Kuvat Anna-Mari Raunio, Pentti Alavaikko ja Iiro Kaukiainen.


Vuoden 2024 kirsikankukinta

4.5.2024 kirsikankukinta alkamassa. Vuoden 2024 kirsikankukan kuvajana toimii Juissi Vainiola. Linkki kukintakuviin


Hanamin ohjelma 2024

Ladattava ja tulostettava ohjelm pdf tiedostona tästä


Karppiviirit liehuvat taas Roihuvuoressa 5.5.-19.5.

Koinoboreita eli karppiviirejä voi ihailla Kirsikkaapuiston iirislammikon päällä poikien päivästä 5.5. aina  sunnuntaihin  19.5.  saakka.


Yozakura – ike ike shakedown

Yozakura tarkoittaa kirjaimellisesti ”yökirsikankukkia”, jolloin kirsikkapuut valaistaan tunnelmallisesti ja niiden katselusta nautitaan erityisesti iltaisin ja öisin.

 

Yhdessä Roihuvuori-Seura Ry:n kanssa järjestettävä tapahtuma aloittaa Helsingin Hanami viikon ja kokoaa keskiviikkona 8.5. 24 kolme suomalais-japanilaista laulaja-lauluntekijää ja muusikkoa samalle lavalle. Juuriensa lisäksi näitä kolmea lahjakasta muusikkoa yhdistää rakkaus musiikkiin sekä japanilaiseen hanami-perinteeseen. Illan aikana nähdään esityksiä modernista laulaja-laulunkirjoittajapopista tunnelmalliseen instrumentaalijazziin sekä kokeilevampaan j-rock vaikutteiseen alt pop rockiin.

 

Tapahtuma toimii samallla myös alustavana pre-launch tilaisuutena syksyllä järjestettävälle IKE IKE-festivaalille, johon suomalaisjapanilaisten nuorten järjestö NIBAI etsii yhteistyökumppaneita sekä vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin. Tule paikalle juttelemaan ja nauttimaan musiikista hyvässä seurassa kuten hanamiin kuuluu!

 

Lämpimästi tervetuloa!

Yokoso!

 

Lavalla:

 

klo 19 Ämbö

klo 20 Sakurako Ishiyama Quartet

klo 21 SERITA

klo 22 DJ Kamikaze

 

Keikka pidetään Roihuvuoren Hard rock housessa (Roihuvuorentie 1.)

Liput 10€.

 

Yhteistyössä:

Nibai Ry, Roihuvuori-Seura RyJuha Heikkilän valokuvanäyttely ”Terälehtiä” kahvila Riossa

Juha Heikkilän valokuvanäyttely ”Terälehtiä” on avoinna Hanami-juhlan aikaan ja koko toukokuun 2024 kahvila Roihuvuoren Riossa, Roihuvuorentie 9.


Vuoden 2023 kirsikankukinta

Kirsikankukintaa on kuvattu vuodesta 2009 alkaen. Kuvaaja vaihtuu vuosittain. Vuoden 2023 kirsikankukinnan virallinen kuvaaja on valokuvaaja Mika Marttila. Sivuilta voi seurata kukinnan lähestymistä.

16.05.2023 Prunus Accolade. Kuva Mika Marttila.


2023 Roihuvuoren Hanamissa kruunattiin Suomen III Kirsikankukkakuningatar Elina Vanhatalo ja Kirsikankukkaprinsessa Julia Lehtinen

Roihuvuoren hanami-juhlassa on vuodesta 2017 valittu Suomen kirsikankukkakuningatar ja vuodesta 2019 saakka myös kirsikankukkaprinsessa.

Kirsikankukkakuninkaalliset toimivat hyväntahdonlähettiläinä Suomen ja Japanin välillä. Ehdotus kirsikankukkakuningattaren valinnasta tuli alkujaan Japanin Helsingin suurlähetystön kautta Japan Sakura Foundationilta. Japanin parlamentin perustama Japan Sakura Foundation on valinnut Japanissa kirsikankukkakuningattaria vuodesta 1963.

Lue lisää Suomen Kirsikankukkakuninkaallisista.


UUTISIA

Suomen kirsikankukkakuningatar ja -prinsessa tapaamassa Japanin pääministeriä Tokiossa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 首相官邸 (@kantei)

Suomen kirsikankukkakuningatar Ella Saarenko ja -prinsessa Elina Vanhatalo kävivät Roihuvuori-seuran delegaatiossa tapaamassa Japanin pääministeri Fumio Kishidaa. Tasavallanpresidentti Sauli Niinistön tervehdyksen lisäksi Kishidalle luovutettiin Roihuvuori-standaari. Pääministeri Kishida oli iloinen että kirsikankukkia halutaan arvostaa ja vaalia myös Suomessa ja sanoi olevansa kiitollinen kirsikankukkien tuomasta yhteishengestä Suomen ja Japanin välillä sekä Roihuvuori-seuran ja Sakura no kain yhteistyöstä. Edellisen kerran roihuvuorelaiset vierailivat Japanin pääministerin luona 2019 ennen koronaa.

>> Lue vanhempia uutisia