Koto

Minni Ilmonen pyörittelee kotosta soivia kuvioita


TEKSTI: ANTERO AUNESLUOMA

Jos kantele edustaa perinteistä suomalaista soitinta niin japanilainen vastine sille on varmasti koto. Vaikka kotoa ei olisi koskaan nähnyt,on sen sointi todennäköisesti tuttu japanilaisesta perinnemusiikista. Hanamissa on tilaisuus kuulla koton kaunista sointia.

Kotolla on vastaavanlainen hallitseva asema Japanissa kuin pianolla täällä länsimaissa. Tarujen mukaan alunperin hiipivää lohikäärmettä kuvaava 13-kielinen soitin muistuttaa ulkoisesti hieman kanteletta, joskin on sitä huomattavasti kookkaampi. Koton sointikin muistuttaa kanteletta, joskin on sitä dynaamisempi ja persoonallisempi luonteeltaan. Useat kotolle sävelletyt teokset ovat sangen rauhallisia ja meditatiivisiakin luonteeltaan, jolloin koton soittajan kolmesta sormiplektrasta syntyvät sävelet soljuvat ja sulautuvat toisiinsa kuin taivaalta hiljalleen leijailevat lumihiutaleet. Lumihiutaleita emme kenties enää tänä keväänä näe, mutta kirsikankukkia varmasti. Tämän vuoden Hanamissa meillä onkin ainutlaatuinen tilaisuus kuunnella kotoa ja vieläpä sen johtavan suomalaisen taiturin, Minni Ilmosen, soittamana.

Minni Ilmonen soittaa kotoa. Kuva Jorma Airola

Minni on alun perin Kauhavalla syntynyt viulisti ja säveltäjä, joka aikoinaan Sibelius- Akatemian kansanmusiikkilinjan opiskelijana päätyi vaihtoon Tokion musiikkikorkeakouluun Geijutsu Daigakuun ja sai siellä myös koton eteensä. Intohimo uuteen soittimeen syttyi välittömästi ja sittemmin Minni vielä palasi jatkamaan koton- ja viulunsoiton opintoja Sapporon yliopistoon Hokkaidon saarelle. Minni on myös kehittänyt koton soittamisen tekniikoita ja käyttänyt soitinta monissa tilaustöissään säveltäjänä, kuten esimerkiksi Sudenmorsian-näytelmässä vuodelta 2009.

Minni ja koto ovat saattaneet tulla aiemmin tutuksi myös Helsinki Koto Ensemblestä, jonka vuonna julkaistulla 2007 ”Ilta vuorella” -levyllä koto yhdistyy Minnin sävellyksissä sulavasti kanteleeseen ja muihin länsimaisiin perinnesoittimiin. Helsinki Koto Ensemble viimeistelee parhaillaan toista levyään mutta sen julkaisua odotellessa Minni palaa innoissaan konsertoimaan soolona Roihuvuoreen, jossa hän esiintyi viimeksi vuonna 1998 japanilaistyylisen puutarhan avajaisissa.– Muistan vielä Tokiosta ja Sapporosta kirsikankukat ja sen, miten onnellisia ihmiset olivat Hanamista ja kukkien kauneudesta. Uskon, että sama ilo löytyy myös Roihuvuoren Hanami-juhlasta, ja toivon kaikkien tulevan sitä yhdessä juhlimaan.

Artikkeli on aikaisemmin ilmestynyt Roihuvuoren kylälehdessä 1/2012