Cosplay


TEKSTI: ELENA SMULOVITZ
Cosplay on Japanista levinnyt ilmiö, jossa pukeudutaan jonkin japanilaisen sarjakuvan (mangan), japanilaisen animaation (animen) tai pelin hahmoksi. Cosplayn harrastajana voin sanoa, etten kossia eli cosplay-pukua päälle laittaessani pue ylleni vain vaatetta vaan myös kossaamani hahmon olemuksen ja puhetavan. Animen ja mangan voi jakaa genreihin kuten chibit, shoujo tai kauhu. Sama koskee tietysti myös cosplay-asuja.

Furryt eli eläinasut, genderswap (hahmon sukupuoli vaihdettu vastakkaiseen) ja chibi (jostain hahmosta tehty lapsiversio tai jo valmiiksi lapsi) ovat hyviä esimerkkimerkkejä kosseista, joissa halutun hahmon alkuperäistä vaatetusta on muokattu mieleisemmäksi tai helpommin puettavaksi. Tärkeää on kuitenkin säilyttää hahmolle ominaiset piirteet, jotta hahmon tunnistettavuus säilyy. Jokainen cosplay-harrastaja voi ostaa netistä tai tehdä itse omat asunsa. Monissa asuissa on kuitenkin niin paljon työtä, että niiden tekemiseen voi mennä jopa vuosia, ja tekeminen vaatii äärimmäisen hyviä käsityötaitoja. Ei siis ihme, että moni ostaa pukunsa valmiina. Suurimpaan osaan cosplay-asuista kuuluu myös peruukki ja mahdollinen ase, lemmikki tai muu esine. Kaikkiin yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota.

Ystäväni Jannica Jaatinen on kossannut useasti ninja Narutoa ja teetättänyt cosplayasunsa. Naruto Usumaki, Naruto- sarjan päähenkilö, on miespuolinen hahmo, joten Jannica joutuu muokkaamaan erilaisin tavoin vartaloaan, jotta pääsisi mahdollisimman lähelle hahmon ulkonäköä. Jannica on kyseisen manga-sarjan suuri fani, joten hänelle ei ole tuottanut ongelmia hahmon käytöksen, puhetavan tai mieltymyksen kohteiden omaksuminen.

Naruto on kotoisin Konohasta, kylästä, jossa elää ninjoja. Naruto on erittäin hyperaktiivinen, suuriruokainen, yli-iloinen ja innokas. Narutolla on kuitenkin traaginen tausta, ja hän on orpo. Hahmon iloisuus on vain tapa peittää häntä kalvava suru. Sarjan alussa Naruto on höpsö pieni poika, joka pukeutuu oranssiin kokopukuhaalariin. Sarjan edetessä Naruton vaatetus muuttuu mutta pysyy aina oranssina. Kun Naruto valmistuu Akatemiasta, hänelle myönnetään lehtikylän eli Konohan tunnuksella varustettu otsasuojus. Narutosta on myös furry-versio, sillä Naruto muuttuu ääritilanteissa kuten haastavissa taisteluissa yhdeksänhäntäiseksi ketuksi. Naruto-kossiin kuuluvat olennaisena osana aseet, muun muassa heittotähdet, savupommit ja chakra-rullat. Näitä kossaajat valmistavat itse paperimassasta, puusta ja muista helposti työstettävistä materiaaleista.

 

Artikkeli on aikaisemmin ilmestynyt Roihuvuoren kylälehdessä 2/2012