Vuoden 2012 kirsikankukinnan kuvaaja Reza Jafari

Ajattele hyvää, puhu hyvää, tee hyvää

Iranilaissyntyinen Reza Jafari,49, katselee Roihuvuorta kameransa linssin takaa. Tänä keväänä hänen askeleensa ovat tuon tuostakin suuntautautuneet Kirsikkapuistoon, sillä hän on saanut jo perinteeksi muodostuneen tehtävän kuvata kirsikankukkien kaunis, mutta lyhyt elämänkaari Roihuvuoressa keväällä 2012. Viime vuonna Reza kuvasi hanamin yleisötapahtumaa ja laukaisi monta loistavaa otosta

Astuessaan Suomen kamaralle ensimmäisen kerran keväällä 1990 Reza Jafari ei tiennyt maastamme mitään. Ylempään keskiluokkaan syntynyt teheranilaispoika sanoo, ettei itse valinnut uutta kotimaataan, sen sijaan Suomi valitsi hänet. Ennen sattumalta Roihuvuoreen päätymistään (2010) mies ehti asua monessa paikassa Helsinkiä.

– En haluaisi muuttaa täältä pois, sanoo Untuvaisentielle valokuvausstudionsa rakentanut mies muistellessaan asumishistoriaansa. Roihuvuori on paikkana hyvä, mutta parasta täällä ovat kuitenkin ihmiset: suvaitsevaisia ja mukaansa ottavia.

– Eniten minua hanamijuhlissa viime vuonna miellyttivät butotanssiesitykset, sanoo mies, joka Teheranissa opiskeli taidealan oppilaitoksessa päämääränään taidemaalarin ura. Muutto Suomeen muutti urasuunnitelmia. Valokuvaajana hän on monipuolinen. Paitsi muotokuvaus häntä kiinnostavat hanamin kaltaisten tapahtumien lisäksi myös luonto.

Reza Jafari on elämänkatsomukseltaan zarathustralainen.  – Zarathustralaisuudessa, joka on kristinnuskoa ja juutalaisuutta vanhempi uskonto, tavoitellaan kolmea totuutta. Ne ovat ajattele hyvää, puhu hyvää ja tee hyvää.

ANNA-LIISA MIKKELÄ

Katso kirsikankukkakuvat

Reza Jafari facebookissa