2016 kirsikankukinnan kuvaaja Pekka Mäkelä

Ahkeruus palkitaan

Teksti: Jani Marjanen Kuva: Jussi Lahti

Pekka Mäkelä

Pekka Mäkelä

Vuosittain valitaan paikallinen kuvaaja dokumentoimaan Kirsikkapuiston kukintaa. Tänä vuonna vuorossa on Roihuvuoressa asuva Pekka Mäkelä.

”Onni on ahkeran kaveri. Ei niitä kuvia kukaan kiikkustuoliin tuo”, siteeraa Pekka Mäkelä kuvaajakollegaansa.

Jotta kuvista tulisi mielenkiintoisia, ei riitä, että kuvaaja tietää mitä tekee. Pitää myös voida tallentaa jotain dramaattista tai koomista, mikä nousee esille juuri siinä hetkessä. Täytyy olla liikkeellä usein ja kuvata paljon.

”Vuosittain tulee noin kymmenen todella hyvää kuvaa”, Mäkelä kertoo.

Mäkelä tietää tämän, koska hän on kuvannut jo 60 vuoden ajan. Jo lapsuudenkodissa Kangasalla oli käytössä laatikkokamera. Myöhemmin Mäkelä siirtyi valokuvausliikkeeseen töihin. Hän on myynyt kameroita, kuvannut häitä ja hautajaisia sekä dokumentoinut vanhoja valokuvia museossa. Tänä aikana valokuvaaminen on muuttunut paljon.

”Jos olisin 1970-luvulla tiennyt, että eläkkeellä on varaa kuvata viisi rullaa värikuvia päivässä, olisin varmaan tullut hulluksi”, Mäkelä kertoo ja toteaa valokuvien paljouden muuttaneen suhdetta niihin. Itse hän pyrkii ottamaan kuvat mahdollisimman valmiiksi yhdellä kerralla.

”Selkä ei kestä pitkää editointia tietokoneella!”

Pisimpään Mäkelä oli Oulussa Foto-Nyblinillä töissä. Silloin hän myös tutustui luontokuvaajiin. Itse hän alkoi kuvata luontoaiheita siirryttyään eläkkeelle ja muutettuaan Roihuvuoreen kahdeksan vuotta sitten. Tärkeä kuvausreitti on Strömsinlahden ja Tammisalon kanavan viertä kulkeva polku.

Mäkelän kuvat ovatkin tunnettuja roihuvuorelaisten parissa, sillä hän lisää Facebookin Roihuvuori-ryhmään kuvia graffiteista, linnuista sekä erityisistä paikallisista kohteista. Hänen kuviaan julkaistaan säännöllisesti myös paikallislehdissä.

Lintuja kuvanneelle Mäkelälle kirsikankukinta on haaste. Hän on aloittanut puistossa kuvaamisen jo maaliskuussa, vaikka nuppuja ei vielä ole. Kun kukinta lähestyy, aikoo Mäkelä kuvata päivittäin.

”Alitajuisesti tulee sitten se idea, miten erottaudun aikaisemmista kuvaajista. Yksi mahdollisuus on leikkiä etäisyyksillä kukista”, hän pohtii.

Pekka Mäkelän tallentamia luontokuvia on usein nähtävänä Roihuvuori-facebookryhmässä. Kannattaa katsastaa!

Katso vuoden 2016 kukintakuvat!