Tuhkimonpuiston tarina

Talvi 2011-2012 toimintaa pidettii yllä 20 neliön parakissa.

Perinteikäs leikkipuisto Tuhkimo Roihuvuoren vesitornin juurella on ollut erityisesti lapsiperheiden kohtaamispaikka jo 50 vuoden ajan. Puistossa käydään jo toisessa ja kolmannessa polvessa. Sijainti on ideaali: metsäinen rauhallinen laakso kaukana liikenteestä. Vielä vuonna 2007 Tuhkimossa toimi kaupungin leikkipuisto, joka oli valittu Kaakkois-Helsingin parhaaksi. Kävijämääriltään puisto oli kaupungin neljänneksi suosituin. Vuonna 2008 leikkipuistorakennuksessa havaittiin kosteusvaurioita, ja kaupunki siirsi leikkipuistotoiminnan väliaikaisesti kilometrin päähän nuorisotalon yhteyteen. Kaupunki lupaili puistoon aluksi uutta rakennusta aikaisintaan vuonna 2014.

Asukkaat halusivat kuitenkin pitää toimintaa yllä myös vanhassa Tuhkimossa, sillä korvaavassa paikassa ei ole kunnon leikkipihaa ja pelikenttää eikä luonnonympäristöä, ja autoliikenne on lähellä. Myös iltapäivätoimintaan tuleville koululaisille uusi paikka on huonompi pidemmän ja aiempaa vaarallisemman matkan vuoksi. Omaehtoista toimintaa varten perustettu Pro Tuhkimo -yhdistys teetti rakennuksesta perusteelliset tutkimukset, joissa talon toinen pääty todettiin käyttökelpoiseksi. Se eristettiin kosteuden vaurioittamasta osasta, ja keväästä 2009 vapaaehtoiset vanhemmat ovat huolehtineet monenlaisesta toiminnasta puistossa. Ovet ovat olleet auki lähes päivittäin. Toiminta on ollut vireää ja mahdollistanut myös muun asukastoiminnan puistorakennuksen tiloissa. Muun muassa MLL Tammisalon–Roihuvuoren yhdistys on käyttänyt tiloja toimintaansa. Puistoa on alettu kutsua asukaspuisto Tuhkimoksi, ja ajatus on koko ajan ollut laajentaa toimintaa myös muille kuin lapsiperheille.

Kaupungin sosiaalitoimi ei enää suunnittele kaupungin leikkipuistotoiminnan palauttamista Tuhkimoon. Roihuvuorelaiset ovat kuitenkin halunneet pitää elävänä yhden kaupungin parhaista leikkipuistoalueista. Helsingin kaupungin Tilakeskus aloitti yllättäen asukaspuistona toimineen Tuhkimon rakennuksen purkamisen lokakuun alussa 2011. Roihuvuorelaiset siis menettivät viimeisen asukastoimintatilansa, eikä mitään ole kaupungin taholta tulossa tilalle.

Kun kaupunki purki leikkipuistorakennuksen toiminnan alta, asukkaat eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan asukastoiminnan puitteissa vuokrattiin puistoon pieni 20 neliön parakki, jossa on keittiö, vessa ja tilaa oleskeluun. Edes sähköjä ei oltu vielä saatu parakkiin, kun Tuhkimossa jo vietettiin ikimuistoista Tontturiehaa aggregaatin hurinassa. Metsäpoluilla kuljettiin lyhtyjen valossa, ja puuroa syötiin yhdessä ulkosalla. Toimintaa pidettiin yllä läpi talven pienen pienessä parakissa. Maanantaisessa soppakuppilassa on tullut tavaksi nauttia yhteinen ateria ulkona. Näin on lasten kanssa tehty läpi talven. Ruokaa on ollut maanantaisin tarjolla hintaan 1,50 € / annos. Tiistaisin vanhemmat ovat kokoontuneet yhteen puiston perhekahvilassa. Perjantaisin on pyörinyt MLL:n Metsäkerhoa puiston metsärinteessä.

Kesällä 2012 pieni parakki vaihtuu noin 60 neliön viipaletaloon, joka edelleen vuokrataan asukasyhdistyksen toimesta. Toiminta jatkuu, ja on tarkoitus, että viipaletalo toimii myös keskuksena ja työmaan toimistona, kun Kylätaloa aletaan toivon mukaan vuoden 2013 puolella rakentaa.