Vuoden 2015 elokuvien kehulauseet

Nämä oli siis paneutuva jury (also starring sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen, kiitos Petri!) miettinyt. Kehuskelut jaettiin kullekin taiteilijalle tai artistiporukalle kunniakirjoissa ja täältä ne löytyvät myös, aakkosjärjestyksessä:

Ahne mies 3

“Anti-sankarimme on täällä taas! Onko hänen ahneutensa vihdoinkin saavuttanut rajansa? Ei. Jännittävä kuvaus aikamme vääristyneistä arvoista. Roihukinon kunniamaininta parhaasta oksentamisesta.“

Amelien synttärit

”Ystävyyden voimaa hienossa diskovalaistuksessa. Leluna olemisen arkea ja juhlaa.“

Ankkakohtaus

”Ankat pitävät huolta jopa supervoimin asuinympäristöstään kauniisti lavastetussa pikku tarinassa. Parasta elämää on kun pitää omat lammet puhtaana. Hienosti animoitu! Ankalla on hyvä asenne.“

Aurinko ja kuu

”Videootit ry:n koululaisten kanssa toteuttamassa animaatiossa on hienosti tehdyt ja kekseliäästi animoidut hahmot sekä kaunis tarina. Huolellinen ja paneutunut toteutus. Hyökyaallon silmälaseista erityiskunniamaininta!”

Avaruusseikkailu Lego 2

”Komeat kuvat, selkeät maisemat, hienot alukset ja nautitttavan tarkkoja yksityiskohtia. Äänimaisema tukee avaruuden tuntua. Lopussa taas sankarit ovat valmiina seuraavaan seikkailuun.”

Cthulhu Fhtagn

”Hienoa yhdistelmätekniikkaa ja animaatiotaituruutta, vaikuttavaa piirrosjälkeä. Upea viittaus kauhun historiaan, unenomaista tunnelmaa.”

Dinosaurusten seikkailu

”Riemastuttavan rouheat äänet dinosauruksilla. Hieno valinta taustan maisemaksi. Elokuva tavoittaa lapsuuden leikkien suoraviivaisen riemun.”

Eväsretki

”Ihana kesäinen huolettomuuden hetki.  Hyvä odotusta rakentava käsikirjoitus ja aivan ihanat ääninäyttelijät ja äänimaisema. Tässä on jotain klassista vanhanajan animaatioiden henkeä.”

Haaksirikko aarresaarelle 2 – zombisäde (ja sen tuho)

”Vauhdikkaassa avaruusspektaakkelissa hienosti animoitu lasersäde kohtaa zombisäteen. Kannattaa katsoa useampaan kertaan, siinä riittää tutkittavaa! Leikki muuttuu elokuvaksi.”

Hämähäkki ja temput

”Virkistävä välipala! Hyväntahtoinen ja utelias hirviö, jonka keho koostuu pääosin keltaisesta pääkallosta, vetää suupieliä erittäin kivasti ylöspäin. Aplodeja!”

Hammasharja ja hammastahna ja vetämätön vessa

”Vetävä tarina, jonka punainen hammaslanka ei katkennut kertaakaan. Hienoa animointia ja ääninäyttelemistä! Iltapusu puhtailla hampailla.”

Hamstereitten koti

”Innostava ilopilleri. Kuvan ja äänen luova ristiriita sytyttää osatekijöitään suurempia mielikuvia. Erityismaininta timanttivalaisusta ja itse tehdyistä jännistä äänistä!”

Harhakuvat

”Tekijältään täydellinen frontside ollie, nerokas idea, taidokas tarina. Voima suuri heidän kohdallaan on. Taidokasta todella animointia pinnalla liukkaalla. Ehkä maailmankaikkeuden ensimmäinen muumit-yoda-yhteisesiintyminen.”

Hauskuuden tarina

”Legojen jumppavideo! Hauskuuden tarina löytyy nimenomaan kameran takaa. Hyvä ilo ja tekemisen meininki välittyy, Eriskummallista otuskavalkadia ja riemukasta värilöylyä on mukava katsella.”

Iglu Sulaa

”Sulavaa animointia hienonhienossa lavasteessa, loistavaa mahtumista ja hienoja äänien oivalluksia. Raikas, piristävä naurupommi.”

Käärme ja robotti

”Myrkyn kosketus. Aivan valloittava päähenkilö ja upea lavaste. Tekijän aiemmilta vuosilta tuttu huumori ei petä nytkään. Loistavasti disainattu robotti.”

Kanan seikkailu

”Onnellisten kanojen seikkailu, kunnon reipasta elämöintiä, loistavaa eläinten käsittelyä ja kekseliäisyyttä ideoinnissa. Kaunis kuva, hieno kohti tuleminen lopussa ja kiitokset myös kastemadoille!”

KarkkiAnimaatio

“Suussa sulavaa animaatiota, karkkien massaliikehdintää, kuin animoitua vuoroveden nousua ja laskua, vääjäämätöntä virtaa. <3 ”

Karvapää lähtee maailmalle

”Hengästyttävän makea ja runsas hahmogalleria ja lavastus. Hieno asenne vierasta kohtaan, kunpa kaikkialla olisi tällaiset kuninkaat. Katsoja saa jännittävien tapahtumien jälkeen kokea suurta iloa muukalaisen puolesta.”

Kasvishedelmäsoppi

”Raastava kuvaus siitä mitä keittiöissämme voikaan tapahtua. Nerokasta arjen taikaa. Erikoiskunniamaininta vilahtelevasta kielestä!”

Kasvun ilo

”Näin syntyy hahmo, ja näin syntyy liike, ja niistä syntyy iloa kerrassaan ja kaikkinensa!”

Katy Perryn elämä

”Hätkähdyttävä kuvaus tähteyden varjopuolista. Hieno laulu antaa elokuvalle sielun. Suurta diivaa lämmöllä muistaen!”

Kerttu ja rumansyöjä

”Suuren mittakaavan Roihuvuori-animaatio. Tekijöillä on ollut tärkeä sanoma meille kaikille. Hengästyttävän huolellisia ja hienoja yksityiskohtia täynnä oleva visuaalinen iloittelu!”

Kevin ja tohtori

”Surrealistinen draamankaari etenee jättäen katsojalle yllättymisen mahdollisuuksia. Hieno lento!”

Korvatulpat tikkarisaarella

”Tikkarisaari, hieno paikka! Elokuvassa on  saavutettu todella syvällinen näkemys korvatulppien olemukseen. Ennakkoluuloton ja kaavoihin kangistumaton animaatio antaa mitä lupaa kultaisessa leikkauksessa.”

Kun syöt jotain epäsopivaa

”Sanattomaksi jättävää surrealismia. Tämän jälkeen kaikki haluavat syödä jotain epäsopivaa. Ääniraitaa silkkaa rautaa.”

Lämpimän ilman lumiukko ja kylmän ilman lumiukko

”Hieno silinterinnosto elokuvien ikuisille teemoille. Kauniin elokuvalliset lavasteet. Lopun “Kiitos paljon” -repliikki sulattaisi ikiroutaisen lumiukonkin sydämen.”

Lego Movie by Joni

”Kolmikko kohtaa karmean kohtalonsa kekseliäästi keksityllä kielekkeellä.”

MÄ HALUUN HAMPPARIN!!!!!

”Nokkela animaatio, genren ja materiaalin tarjoamia ratkaisuja oli hienosti hyödynnetty vitseissä. Mahtavat lopputekstit, jonka hahmot ansaitsisivat oman elokuvansa. Viihdyttävä ja elävä, todella herätti hahmonsa eloon. Hienoa kamaa!”

Mars

”Leffa joka oli karkki ja kepponen, yksinkertaisuudessaan nerokas.”

Metsäneläimet

”Upeasti rakennettu päivän kulku. Lavastukseen on nähty vaivaa hienolla antaumuksella ja taiteellisella intohimolla. Yllätyksellinen itseohjautuva pizza ansaitsee erikoiskehumaininnan.”

Metsässä

”Hienot hahmot touhuavat sympaattisessa ja kauniisti aidoissa paikoissa kuvatussa kertomuksessa. Hyväsydäminen tarina puhuu auttamisen puolesta. Pöllön välihuhuilu hyrisyttävä idea!”

Mikroviljami

”Valloittava ja raikas tekotapa kolisuttelee hienosti pelimaailman ja perinteisemmän kerrontatavan rajoja, upea perusidea! Nerokas! Vahva kosketusnäyttö! Saisiko tästä koko illan elokuvan, kiitos.”

movie

”Teoksessa on upeasti onnistuttu nostattamaan jännitystä äänisuunnittelun ja musiikin keinoin. Upeat muovaillut hahmot. Myös väkivaltakohtauksien sensurointi oli tekijältä hatunnoston arvoinen idea. Kauhu kasvaa hiljaisista hetkistä.”

Mustan aukon olento

”Hieno tunnelma, joka on luotu taitavasti musiikin ja repliikkien avulla. Rohkean lavasteratkaisun yksinkertainen toimivuus mykistyttää.”

Myyrä sai housut ja Pepit sai pipot

”Valloittava käsikirjoitus! Upea idea tekijöiltä käyttää kirjojen kuvitusta kerronnallisena elementtinä. Ääninäyttelijöiden yhteistyö ilmiömäistä. Nerokas fanifiktio.”

Outo otus

”Hienoa materiaali-improvisointia, olemisen alkulähteellä, aplodit!”

Pallo vierii portaat alas ja menee mereen, sit se menee aavikolle sit se menee ylämäkeen ja sit se menee takas. Ja sit kaikki uudestaan takaperin.

”Palleron arkisesti alkanut improvisaatioseikkailu kehittyy hienoksi monipuoliseksi animaatioksi. Rentoa ja taitavaa eri tekniikoiden yhdistelyä. Loistavasti hyödynnetty kuvauspaikka.”

Pallomeri

”Eläväiset ja värikkäät pallot laittavat mielikuvituksen liikkeelle. Suorastaan avaruudellisia tasoja sisältävä elokuva aloittaa varmasti oman koulukunnan muovailuvaha-animaatioiden laajassa kirjossa. Tekijät yrittävät päästä vahalla, karkkia silmille!”

Paloaseman hyökkäys

”Huima hyökkäys on toteutettu vyöryvän hienolla valon ja liikkeen taialla. Antaumuksellinen ääninäyttely tulee iholle.”

Papan ja Maan potkut

”Avaruusseikkailu 2015. Hieno tarina ilman rajoja, sen mukana pääsemme ikkunasta sisään ja sieltä suoraan räjähtäen avaruudelliseen palloiluun, eipä olisi tullut muuten käytyä! Kiitos! Jättää hyvän mielen katsojalleen.”

Pariisin-matka

”Koskettava tarina rakkauden kaupungista muistuttaa myös Pariisin vaaroista. Vanhojen mykkäelokuvien ja Pariisin tunnelma hienosti tavoitettu. Huikean omaperäinen lentokone!”

Peilin takana tapahtuu

”Peilin takana on vielä tilaa. Elokuvaan on luotu hieno toinen todellisuus omaperäisine hahmoineen. Klassisille saduille kauniisti kumartava.”

Pete Juusson

”Hengästyttävä ja puhdasverinen toimintaelokuva. Upea maailma, jossa ilmahypyt tekivät vaikutuksen. Toivomme Pete Juussonin paluuta jatko-osassa!”

Pöllön seikkailu

”Lapsuuden suloista tajunnanvirtaa ja taikaa. Mistä näitä pöllöjä riittää? Hieno lavaste ja hienot ideat.”

Pommimies

”Elokuvan jännitys tiivistyy hienojen värien pyörremyrskyssä kunnes koittaa vapauttava veden pärskähdys. Ääninäyttelijä elää täysillä mukana, äänet ovat innokkaat ja eläytyväiset!”

Possu ja Sukka

”Possun ja sukan yksinkertaisen kaunis ystävyystarina on elämänmyönteinen elokuva, sukahduttava eläindraama, ihana arjen miljöö, innovatiivinen kuvaus tuo dokumentaarisuuden tuntua.”

possukoirasateenkaariotus

”Riemu voittaa väkivallan tässä taitavassa teoksessa. Hulvattomia tapahtumia ja käänteitä, hienoja hahmoja, legenda jo lentäessään!”

Pupulaperhe

”Puput asuvat omassa suloisessa pikku talossaan. Ihmeitä kahdessa kerroksessa. Hienosti käytetty myös valaistusta tunnelmanluomiseen ja erikoistehosteita kuten siimaa pupun sängyllä/trampoliinilla pomppimiseen.”

Puulusikka meni Afrikkaan

”Puulusikoiden opettavainen matka puulusikoiden syntykotiin ja katsomaan hienoja eläimiä. Uusia ystäviä Afrikan auringon alla, syväluotaava kommentti maailman hosuiluun. Maailman hoppu, liian nopeasti tuli loppu, matkaa olisi katsonut vielä vaikka kuinka pitkään.”

Pyramidin aarre

”Elokuva, joka todistaa että todellisia seikkailuelokuvia voi tehdä myös ilman räiskettä ja pauketta. Hieno uintikohtaus ja mahtavat lavasteet!”

Ralliautoelokuva

”Kauniit värit selkeän menevässä animaatiossa – sinnikäs kuski jatkaa hienon savupilven läpi matkaansa. Kilpailuelokuva saa dramaattisen käänteen heti lähtöviivoilla.”

Razer vs. James

”Mustia hahmoja ja käärmeitä- tämä elokuva osaa peljästyttää. Hienoa piirrosjälkeä ja pala-animaatiota yhdistelevä tehokas säikäytyspläjäys! Peljästyjät varokaa!”

Siperiantiikerin retki

”Eeppinen tarina epätodennäköisestä ystävyydestä. Hienoja lennätyksiä ja kuperkeikkoja toteutettu kauniissa lavasteessa. Suloiset kertojanäänet.”

Soda-miehen ryöstö

”Universumi kostaa ryöstäjälle. Tarina kulkee hyvin öljyttynä eikä konnan luurankomaista kohtaloa jäädä poraamaan. Ammattitaitoista työskentelyä.”

Spagettihirviön spagettierikoisuus

”Sympaattinen syöpöttely, ihastuttavia lentäviä asioita ja tomaatin spielbergmäinen laskeutuminen saavat veden kielelle. Hienot hahmot ja ehjä omaperäinen maailma! Erikoiskunniamaininta huolellisesta monikerroksisesta äänisuunnittelusta.”

Taistelu merellä

”Paljon hienoja yksityiskohtia ja hurjaa jännittävyyttä. Kunnianhimoista työskentelyä. Luonnon raivo näyttää nokkimisjärjestyksen taistelun tiimellyksessä.”

Taistelukohtaus

”Mattoplaneetan veretön löyly. Eniten ruumiita per sekunti -palkinto. Tarkkaan mietitty ääniraita tukee tunnelmaa.”

Takapihan taika

”Aidon tuntuista lasten arkea. Kaunista rauhallista animointia. Mainio tarina!”

Tappelumoottoripyöräkompassi

”No jee, näin käy kun animaatiohulluus iskee! Ihana animaatiotyräys arjen touhujen keskellä. Erityismaininta tekemisen ilosta ja vauhdista.”

Tarina Mariosta ja Minecraftista

”Tietokoneanimaatio kääntyy huolella toteutetuksi paperianimaatioksi. Tyylitietoinen, hyvä meininki!”

Tipuperhe ja mustekala

”Tarina odottamattomasta ystävyydestä. Vahabaletti, upea koreografia jota klassinen musiikki hienosti tukee.”

Ukkelitaikaa

”Nerokas pieni tarina, jossa lopussa loistava yllätys. Ilahduttava äänisuunnittelu!”

Vaahtomiehen Koston Paluu

”Vaahto suussa animoitu Vaahtomies on upea supersankarihahmo. Lajityypin keinot ovat hallussa. Hienoja hahmoja kuvattu päin perspektiiviä. Kokonainen pitkä elokuva, hienolla rytmillä, nerokkaalla ja monipuolisella tarinalla. Tekijät ovat nähneet vaivaa, jotta katsojat näkisivät vaahtoa.”

Valehteleva mies

”Videootit ry:n koululaisten kanssa toteuttama animaatio on tyylikäs filmatisointi vanhasta kansansadusta. Hahmot ovat hauskan näköisiä ja ne on toteutettu huolella, samoin iloisenväriset taustat. Tasainen animointi ja reipas kertojanääni tekevät elokuvasta miellyttävän katsella. Lähikuvien käyttö ja leikkaus palvelevat tarinaa erinomaisesti.”

Viidakon Barbiset

”Kepeän humoristinen selviytymistarina. Elokuvassa yö ja päivä vaihtelevat uskottavasti ja kuvauspaikat ovat kekseliäitä!”

Viidakon lumous

”Timanttista! Erittäin omaperäinen ja visuaalisesti kekseliäs elokuva. Tehokas äänisuunnittelu, jolla on tärkeä kertova rooli muuten sanattomassa tarinassa. Apinan tuijottava katse jää mieliin pitkäksi aikaa.”

Ystävyys

”Omaperäiset ja samastuttavat hahmot ja animointi. Kiteytetty tarina ei selittelyjä kaipaa, ollaan ystäviä!”