Mikä on Roihukino?

  • Onko teillä kotona vapaamuotoinen animaatiopaja?
  • Oletko tehnyt kotona tai koululla erilaisia animaatiopätkiä?
  • Haluatko että muutkin näkisivät ne? Me ainakin haluamme!

Roihukinoon kootaan itähelsinkiläisen Roihuvuoren ja lähialueen lasten ja nuorten erilaisin vapain tekniikoin toteuttamia animaatioita kaikille avoimeksi elokuvafestivaaliksi Roihuvuoreen.Tervetulleita ovat niin legoanimaatiot kuin muovailuvahasplätterit ja piirrosanimaatiot, tekniikka on vapaa. Roihukino koostuu sekä festivaalista että sitä edeltävistä työpajoista.

Festivaaliesitysten animaatioteokset ovat niin lasten omaehtoisesti kotona tai kouluissa ja kerhoissa tekemiä kuin Roihukinon järjestämissä työpajoissa toteutettuja.

Festivaalille tehdyt esityskoosteet näytöksistä ovat festivaalin jälkeen nähtävissä Roihukinon verkkosivuilla ja ne kiertävät paikallisissa tapahtumissa ja muilla festivaaleilla.

Festivaalipäivän/päivien lisäksi hanke sisältää avointa työpajatoimintaa. Työpajoissa valmiiksi saatetut teokset osallistuvat festivaalin esitysnäytöksiin. Pajoissa tekijöitä autetaan kuvaamisessa ja editoinnissa niin, että itse luova ohjaustyö jää lapsille. Pajoihin voivat halukkaat lapset tai perheet tulla yhdessä tekemään omia elokuviaan, aikuiset ja nuoret ovat pienempien lasten apuna. Avustajina toimivat niin oman perheen jäsenet kuin avustajat Roihukinon puolesta. Perusideana on, että mitään ei tarvitse osata etukäteen, rosoisella punk-henkisyydellä ja tekemisen innolla yhden päivän aikana pajasta saa perustiedot haltuunsa ja tekijä saa valmiiksi lyhyen, tuoreella otteella toteutetun teoksen.

Roihukino toteutetaan yhteistyössä alueen muiden toimijoiden, kuten kirjaston, nuorisotalon, kuvataidekoulun ja Roihuvuoren monta polvea -lähiöprojektin kanssa. Festari ja pajat toteutuvat vapaaehtoisten voimin, festivaalin sekä Roihuvuoren kaupunginosan yhteisölliseen henkeen sitoutuneina.

 

TAIDE- JA MEDIAKASVATUS

Johtoajatuksena Roihukinossa ovat tietynlainen leirinuotioluonne ja hetkeen tarttuminen, impulsiivisuus ja improvisointi, hetkeen tarttumisen mahdollisuus, mahdollisimman matala kynnys tulla mukaan, Osaamattomuus ei ole este osallistumiselle ja kaikkea opetellaan yhdessä.

Roihukinon työpajojen periaatteena on, että lapset ja tekijät ovat itse taiteellisia vastaavia teoksen koko työskentelyprosessin ajan, he mm. itse tietävät milloin teos on valmis, ohjaajat tai vanhemmat eivät johdattele tekijöitä liikaa. Järjestäjät sekä pajoissa avustavat nuoret tarjoavat teknistä apua, ovat fasilitaattoreita.

Tärkeä näkökulma toiminnassa on mediakasvatus ja suhde levitykseen: mm. tekijänoikeudet ja tekijän sekä julkaisijan vastuut. Oman teoksen syntyprosessi julkisine esittämisineen yhdessä muiden teosten rinnalla auttaa kunnioittamaan muiden työtä. Elokuvien sisältöön ja ikärajasuosituksiin kiinnitetään huomiota ja koulutuksen saaneet henkilöt katsovat ne ennen näytösten koostamista.

Roihukino on saanut alkunsa alueen yksittäisten asukkaiden aktiivisuudesta. Sama into ja tekemisen meininki on levinnyt mahdollistaen laajamittaisen tapahtuman järjestämisen vapaaehtoisvoimin. 

Ensimmäisen, vuonna 2012 järjestetyn, Roihukinon hössötykset kaikkinensa löydät täältä: http://roihukino.blogspot.fi/
Järjestyksessä toisen Roihukinon, vuonna 2013, hössötykset kaikkinensa löydät täältä: http://www.roihukino2013.blogspot.fi

Roihukino 2013 juliste